Herba Magus

Kollagén

A kollagén, amely nem más mint zselatin, a porc egyik legfontosabb, annak 87%-át kitevő, alkotóeleme.

A porc a csontok végén, ill. a gerinccsigolyák találkozásánál található, s a szerepe az, hogy megakadályozza a súrlódást a csontvégek azaz az ízületek között. A porc kikopását erős fájdalom jelzi, amely először általában lépcsőjárás közben jelentkezik, de aztán egyre gyakrabban, s többféle mozgás – esetleg még ágyban történő fordulás – közben is. Ennek oka az, hogy a porckopás következtében az ízületek gyulladt állapotba kerülnek.

A kollagént szervezetünk maga termeli, de a termelés üteme már 20 éves kortól lassul, A folyamatot intenzívvé teszi az esetleges fizikai munka, versenyszerű sportolás, de nem lebecsülendő a mozgásszegény életmód (ülőmunka) szerepe sem.

A kollagén hiányát nem érzékeljük azonnal. Ez egy hosszas folyamat eredménye, amelyet csak akkor észlelünk, amikor már olyan nagy mértékűvé válik, hogy jelentős fájdalommal párosul. Ez a fájdalom az idő haladtával egyre csak erősödik.
Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon keresztül elfogyasztott kollagén a vékonybélen keresztül felszívódik, majd eljut a porcokhoz, ott az azok számára szükséges vízháztartást egyensúlyban tartja, normalizálja a porcok anyagcseréjét, s ezáltal azokat felerősíti, helyreállítja.
Kollagén hiány esetén a porcok nem egészségesek, s funkciójukat nem tudják ellátni.

Meg kell említeni, hogy a kollagénnek, a K2 vitamin mellett, még az érrendszer rugalmasságának a visszanyerésében, ill. annak fenntartásában is fontos szerepe van.